Creatissimo blog in English:

Dobrodošli...

... na CREATISSIMO blogu ..., mestu za ustvarjanje in o ustvarjanju! Ste (ali bi radi bili) kreativni? Pridružite se nam in delite z nami vašo ustvarjalnost, misli, želje, trike, ideje itd. Osredotočili se bomo na kreativni proces, zato ne skrbite, če 'niste talentirani' (kmalu boste videli, da ste!!).
Zaželjeno so-delovanje, zato: pridružite se čim prej!

!!PS: ustvarjajte si dneve po svoji meri! Srečno!!

Do you want to read MY BLOG IN ENGLISH? Don't translate! - Go here!

12. 2. 10

Maske...

...iz arhivskih fotoalbumov...

Zamaskirana Ljubljana:


Laufajoče maske:

(bodite pozorni na obutev na desni!)

Coprniške maske:

(opazite prekratko opravo in konstrukcijo, ki ne sodi med zamaskiranje?)

Gosposke maske:
(opazite na naslednjih slikah čeveljce, rokavičke, prstane, razne dodatke, sloje oblačil?)


v belem:




v barvah:










Na obali:






Zato so mi všeč beneške maske. Ker so 'ukrojene' po meri, dovršene in si za maskiranje vzamejo čas. Popolne in dodelane od glave do pete. Zato so mi malo manj všeč slovenske: ker se oseba stlači v premajhen kostum, ker od kolen navzdol oprava ni več pomembna, ker se že 10 let (?morda celo več?) vozijo vedno iste konstrukcije 'mask' (čeprav jim vreme pomaga, da bi prišli do ideje, da jih je treba spremeniti) in se jih imenuje karneval...
No, mogoče je pa letos kaj drugače, boljše. Mogoče se motim.
Pred leti sem maske proučevala po dolgem in počez, obredne in neobredne, tako da mi je za spomin ostala 'poklicna' deformacija - natančno in kritično opazovanje mask in zamaskiranih.

Takole pa izgleda, ko te sredi Benetk skoraj povozi maškara:


Imate tudi vi svoje najljubše maske?

3 komentarji:

Maja pravi ...

Najljubše maske? Beneške se že skoraj težko primerjajo z drugimi. Imajo pač razkošje, tradicijo, zgodovino, zgodbo...pa tudi neprimerljivo publiciteto. Sicer pa mi je med njimi izziv iskati minimalistične, pa še vedno tradicionalno beneške.

Vladuška pravi ...

Vau, znova tako prekrasne fotografije, da jih moraš pogeldat vedno znova in znova in dobro si jih ppspremila z besedami. Kar pa se tiče mask, pa kaj vem. Vsekakor se strinjam s tabo, da če se človek že nekaj gre, naj se gre do kraja in da take pomankljivosti včasih zmotijo tudi mene, ki nimam tako ostrega pogleda kot ti :-) Definitivno pa so Beneške maske že umetnost in težko bi to primerjal s kakšnimi gusarji, možkimi preoblečenimi v ženske ali s kakšnimi drugimi čudnimi šemami pri nas :-) Ampak se pa najde tudi pri nas kaj izvirnega, ampak res je potrebno iskati in brskati :-)

Barbi pravi ...

Te beneške maske se mi včasih zazdijo kar strašljive. Je pa res, da so dovršene v več pogledih. Morda so naše maske na Ptuju in v Cerknici, kjer sta najbolj odmevna festivala v Sloveniji tudi nekoliko bolj dovršena kot v drugih krajih. Kaj pa vem, večjega pustnega karnevala sploh še nisem videla v živo. In še vedno ne vem, kakšno masko bom imela v torek za v šolo. Verjetno nekaj iz stare zaloge. :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright...

Celotna vsebina bloga je avtorsko delo, zato je uporaba gradiva možna le s pisnim dovoljenjem avtorjev (pišite na creatissimo@gmail.com). Kršitve materialnih in moralnih avtorskih pravic ter nespoštovanje pogojev uporabe so kaznivi!