Creatissimo blog in English:

Dobrodošli...

... na CREATISSIMO blogu ..., mestu za ustvarjanje in o ustvarjanju! Ste (ali bi radi bili) kreativni? Pridružite se nam in delite z nami vašo ustvarjalnost, misli, želje, trike, ideje itd. Osredotočili se bomo na kreativni proces, zato ne skrbite, če 'niste talentirani' (kmalu boste videli, da ste!!).
Zaželjeno so-delovanje, zato: pridružite se čim prej!

!!PS: ustvarjajte si dneve po svoji meri! Srečno!!

Do you want to read MY BLOG IN ENGLISH? Don't translate! - Go here!

1. 09. 09

Šola ni šala!!

O moji učiteljski karieri bi lahko napisala kar knjigo ali dve, pa bom raje kratka. Danes ni dan za kritiziranje šolskega sistema, vzdihovanjem nad nemočnimi učitelji, birokracijo, ravnatelji, vzgojnimi težavami otrok ipd. Tudi o vzgojno-izobraževalnih konceptih, ki so bili vir mojega preživetja v kaotičnem svetu, bom rekla več kdaj drugič.

Danes želim podeliti z vami nekaj šolske zgodovine, ko je učitelj v šoli še nekaj veljal, ko se je dneve posvečalo tudi lični pisavi, da o redu, disciplini in pravilih sploh ne govorimo! Frišne fotke iz Avstrije so kot naročene (in ravno pravšnje za otvoritev mojih zabeleženih vtisov iz Avstrije) in primerno provokativne za prvi šolski dan. No, v katero šolo bi raje hodili kot učenci ali učitelji? V to, ta staro, ali v novodobno?! Noooo??!!

Takole te pričaka prijazno pročelje šole:


...in huda učiteljica, male tablice, utrujen razred, in stene, polne učnega gradiva:


...odložiš svojo skromno šolsko opremo:


...in brž za mizo in računat:

(le kdo se ne bi naučil računat s tako praktičnim učnim pripomočkom?!)

...obravnavanje števil je čisto enostavno, če se učiš o predmetih, živalih, rastlinah, ki jih srečuješ vsak dan:


...tako pa se rešuje naš novodobni problem - kako pravilno držati pisalo (halo, mojstri šolskega sistema, a je to tako težko vključiti v program???!!!)

(držanje pisal je danes res problem, pa tudi drugim ročnim spretnostim sepo mojem mnenju posveča premalo časa)

...in sedaj, tisto, najlepše!! Pravila, red, disciplina! Naj se starši, otroci, učitelji malo zamislijo! Ne gre za 'kar nekaj', gre za odnos do sočloveka, medsebojno spoštovanje. Trenutno naš družbeni sistem tu najbolj šepa (no, vsaj po mojem mnenju). Npr.: kaj so hiperaktivni otroci? Otroci, ki ne poznajo mej oz. jih prekoračijo. Kdo jih bo naučil postavljati meje, če ne mi, odrasli?! Ok, ok, nič razpredanja danes, mogoče enkrat med šolskim letom, ko bo šola v polnem elanu...


Kaj pravite, je to šola vaših sanj? ; )

1 komentar:

Barbi pravi ...

:) Po mojem bi bilo fajn uporabiti nekaj starega in združiti z nekaterimi novostmi. :) Od "starega" bi vzela predvsem spoštovanje avtoritete (učitelja) in način vedenja v šoli ... tega manjka.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright...

Celotna vsebina bloga je avtorsko delo, zato je uporaba gradiva možna le s pisnim dovoljenjem avtorjev (pišite na creatissimo@gmail.com). Kršitve materialnih in moralnih avtorskih pravic ter nespoštovanje pogojev uporabe so kaznivi!